Kontracepcijske tabletke vplivajo na ženske spominske sposobnosti, ugotavljajo znanstveniki

(Photoxpress)

Znanstveniki trdijo, da hormonska kontracepcija vpliva na način pomnjenja, tako naj bi si ženske posamezne dogodke zapomnile povsem drugače kot tiste, ki ne uporabljajo hormonske kontracepcije.

Hormoni vplivajo na naš spomin

Tabletka spreminja hormonsko ravnovesje ženske, kar naj bi vplivalo tudi na njen način pomnjenja dogodkov. Tiske, ki jemljejo tabletko, si bodo zapomnile manj podrobnosti nekega dogodka, bolj pa se jim bo v spomin vtisnilo splošno čustveno doživljanje nekega trenutka.

Tabletka deluje tako, da znižuje raven estrogena in progesterona v telesu in s tem preprečuje zanositev. Ta dva hormona pa nevrobiologi povezujejo z zmožnostjo logičnega pomnjenja dogodkov.

Tabletka sicer ne poslabša spomina, spremeni pa način, kako si stvari zapomnemo in kaj se nam vtisne v spomin. Na kalifornijski univerzi so izvedli eksperiment, v katerem so poskusili ugotoviti razlike v pomnjenju med ženskami, ki jemljejo tabletko in tistimi, ki je ne. Pri tem so primerjali, kako so si ženske zapomnile avtomobilsko nesrečo.

Tabletka povzroči večjo osredotočenost na emocionalno plat dogodkov

Tistim, ki jemljejo tabletko, se je nesreča v spomin vtisnila kot izredno travmatičen dogodek, kjer je bil hudo poškodovan nek deček, ki so mu zdravniki ponovno pritrdili noge itd. Tiste, ki tabletke ne jemljejo, pa so si dogodek zapomnile veliko bolj podrobno, denimo to, da je poleg razbitega avta stal vodni hidrant.

Vodja raziskave Shawn Nielsen je ob tem dejal: ”Pri tem ne gre za motnjo, temveč za spremembo v vrsti informacij, ki jih ženske pomnijo.” Ugotovitve raziskave bodo morda pomagale razumeti tudi, zakaj ženske in moški stvari pomnijo različno.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji