Čičerika je odličen vir proteinov, in to tako rekoč brez maščob in škodljivega holesterola. Še več, holesterol celo pomaga zniževati!

Zakaj je čičerika tako zdrava? 1 od 1

Iz čičerike lahko narediš slasten falafel.

Čičerika za mišice

Če želiš (ali moraš) rdeče meso nadomestiti z okolju in telesu prijaznejšo alternativo, si naredi zalogo čičerike. Za maksimalen izkoristek beljakovin iz čičerike jo kombiniraj s polnozrnatimi žitaricami, kot je recimo riž ali s polnozrnatimi žitnimi izdelki, kot so integralne testenine. Dobil boš prav toliko beljakovin kot v mesu ali mlečnih izdelkih, a brez škodljivih nasičenih maščob in odvečnih kalorij. Poleg tega ima čičerika tudi veliko vlaknin in nizek glikemični indeks, tako da boš dolgo sit in poln energije.

Čičerika je zdrava za srce

Hrana, bogata z beljakovinami pomaga tudi pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Čičerika še posebej opazno znižuje holesterol. Srcu pa ne koristi le z zniževanjem holesterola, temveč tudi s svojo vsebnostjo folne kisline in magnezija. Dovoljšnja količina folne kisline naj bi za približno 10% zmanjšala verjetnost za srčni infarkt. Skodelica kuhane čičerike te oskrbi s 70% priporočene dnevne količine folne kisline. Za še več učinka jo skombiniraj s kurkumo in česnom.

Kako lahko uporabim čičeriko?

Čičeriko lahko streseš na zeleno solato, v omako za testenine, ali pa si pripraviš enostaven humus: v mešalniku zmešaj eno pločevinko čičerike, strok česna, žličko olivnega olja, žličko tahinija (sezamovo maslo, ki ga najdete na policah z zdravo hrano) in malo limoninega soka.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji