Banane so zelo okusno in slastno sadje, ki je dragoceno s številnimi vitamini in minerali. Poglej, zakaj bi jih morala jesti vsak dan.

Zakaj bi morala nujno jesti banane? 1 od 1

Banane imajo številne pozitivne učinke na naše zdravje (Photoxpress).

Banane so energijska bomba, ki jo velikokrat uživamo, ne da bi vedeli, da je zaradi svoje sestave dragocena pomoč pri preprečevanju številnih bolezni. Banane vsebujejo zelo malo maščob, so pa bogate z vitamini A, B1, B2, B6, C in D ter vsebujejo veliko kalija, magnezija, kalcija, fosforja, železa, joda in klora. Kakšni pa so njeni blagodejni učinki?

Banane izboljšajo naše počutje

Zaradi bogate vsebnosti magnezija in vitamina B6 banane zmanjšujejo razdražljivost, normalizirajo spanje in na splošno deluje blagodejno na živčni sistem. Poleg tega pa povečujejo koncentracijo in lajšajo učenje. Banana vsebuje triptofan, ki se v organizmu pretvarja v serotonin, ki je poznan kot hormon sreče. Ta nas sprošča in izboljša razpoloženje. Banane so učinkovite tudi pri boju s PMS, saj vplivajo na uravnavanje nivoja glukoze v krvi in tako tudi na razpoloženje.

Ko smo pod stresom je poraba kalija večja, zato ga moramo nadomestiti z bananami

Ko smo pod stresom naše srce deluje pospešeno, mišice so napete, celoten metabolizem je hitrejši, s tem pa porabimo tudi večje količine kalija. Zaradi tega trpi naše srce, povečuje se tudi tveganje za srčni infarkt. Ker banane vsebujejo znatne količine kalija tako zmanjšujejo škodljive učinke stresa in nas varujejo pred infarktom.

Sadje številka ena pri težavah s prebavo

Banane so zelo učinkovito zdravilo pri boleznih prebavnega traka, saj vsebujejo veliko vlaknin in tako odpravljajo zgago in jutranjo slabost.

Vse druge zdravilne lastnosti banan

Banane imajo tudi veliko železa, zato umirjajo želodec, pomagajo pa tudi pri zdravljenju mačka. Za tiste, ki želijo izgubiti nekoliko odvečnih kilogramov, so banane zelo zdrav prigrizek, ki zmanjšuje željo po hrani. Pri opuščanju kajenja pomagajo telesu, da si opomore od učinkov nikotina, bananin olupek pa se uporablja tudi za odstranjevanje bradavic.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji