Nujen pri dieti in v kozmetiki.

Lastnosti, ki so jih Kitajci že dolgo pripisovali zelenemu čaju, so potrdile tudi moderne znanstvene raziskave. Zeleni čaj namreč vsebuje nekatere sestavine, ki onemogočajo rast rakavih celic, ter tako zmanjšuje nevarnost različnih rakavih obolenj. Redno pitje zelenega čaja zmanjšuje vrednost skupnega holesterola v krvi, pri čemer izboljšuje razmerje med slabim in dobrim holesterolom, zmanjšuje krvni pritisk in pomaga pri zmanjševanju telesne teže. Poleg tega zmanjšuje škodo, ki jo v telesu povzročajo prosti radikali, saj telo očisti teh nevarnih spojin še preden sploh nastane škoda na celičnih membranah. Krepi tudi lase in nohte, poleg tega pa tudi preprečuje propadanje zob, saj uničuje bakterije, ki povzročajo karies in slab zadah.

Zeleni čaj je nujen pri izvajanju diete. Pijte ga vsak dan, saj ima ta za zgoraj omenjene zdravstvene težave najboljši preventivni učinek. Poleg tega deluje protibakterijsko in spodbuja razstrupljanje telesa. Če ste na dieti, vsak dan spijte vsaj tri skodelice zelenega čaja. Poleg tega, da boste telo očistili strupenih snovi, zeleni čaj spodbudi presnovo, zmanjšuje tek in učinkuje kot naraven topilec maščob.

Znano je, da zeleni čaj redno uporabljajo tudi v kozmetiki. Kozmetične izdelke z izvlečki zelenega čaja ponuja že veliko kozmetičnih hiš, najpogosteje pa jih vsebujejo izdelki za čiščenje kože, za preprečevanje pojava mozoljev ali negovalni izdelki za problematično in mastno kožo. Poživljajočo oblogo iz zelenega čaja lahko pripravite tudi sami. V ohlajen čaj namočite gazo, jo položite na obraz in pustite delovati deset minut. Antioksidanti bodo iz kože posrkali odvečno maščobo in vas osvežili.

Že dolgo velja tudi dejstvo, da zeleni čaj krepi življenjsko moč in spomin. Pomaga pa tudi pri utrujenosti, povečuje zbranost in sposobnost mišic za prenašanje naporov. Znanstvene ustanove, ki se ukvarjajo z analizo čajnih sestavin, so prišle do zanimivih ugotovitev. Koncentracija čaja (po dveh do štirih skodelicah) se začne krepiti po desetih minutah in doseže vrhunec 45 minut po zaužitju. Če naredimo primerjavo s kavo, ugotovimo, da se krepilno delovanje čaja začne pozneje, učinkuje pa precej dlje. Pomemben pa je tudi podatek, da je zeleni čaj veliko bolj zdrav kot kava.

Edini negativni stranski učinek pitja zelenega čaja je nespečnost zaradi kofeina, ki ga vsebuje. Če boste dnevno popili skodelico ali dve, boste veliko naredili za svoje zdravje. Zeleni čaj namreč vsebuje veliko zdravilnih učinkovin, potrebnih za dolgo in zdravo življenje.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji