Najnovejša študija je pokazala, da lahko kombinacija telovadbe in kave vpliva na zmanjšanje kožnih tumorjev.

(Photoxpress)

Zmanjšanje tumorjev pri miših

Dr.  Yao-Ping Lu iz newjerseyevske farmacevtske šole Rutgers Ernest Mario School of Pharmacy pojasnjuje, da so se laboratorijske miši v novi študiji pozitivno odzvale na kombinacijo kofeina in telesne aktivnosti.

Pri tistih miših, ki so imele kožne tumorje, je število tumorjev po terapiji upadlo za kar 62 odstotkov, tumorji pa so se tudi zmanjšali in to za kar 85 odstotkov. Eksperiment je pokazal, da kombinacija kofeina in vadbe pozitivno vpliva na rakave kožne tvorbe, zato so znanstveniki prepričani, da bodo spoznanja lahko uporabili tudi pri razvoju novih zdravil.

Vzajemno delovanje kofeina in vadbe

Študija je pokazala tudi, da imata tako terapija izključno s kofeinom, kot tudi obratno, terapija le s telesno vadbo in brez doziranja kofeina, pri miših pozitiven učinek na kožne tumorje. Miši, ki so jim dodajali kofein, so imele 27 odstotkov manj tumorjev kot miši brez kakršne koli terapije za kožnega raka, velikost tumorjev pa je bila za 61 odstotkov manjša.

Tiste miši, ki so jim predpisali gibanje, ne pa tudi doze kofeina, pa so imele za 35 odstotkov manj tumorjev kot nezdravljene miši, njihovi tumorji pa so bili za kar 70 odstotkov manjši. Kot kaže, je vadba nekoliko bolj učinkovita zoper tumorje kot kofein, katere učinek pa je prav tako nepričakovan in močan.

Zmanjšanje vnetij in telesne teže

Najboljše pa se je pri zdravljenju tumorjev vendarle obnesla kombinacija vadbe in kave. Dr. Lu je prepričan, da je razlog v tem, da se je pri obravnavanih miših tudi do 92 odstotkov zmanjšalo vnetje tkiv, ki je pogostokrat povezano z razvojem rakavih obolenj.

Zanimivo pa je tudi, da so miši, ki so jim predpisali tako vadbo kot kofein, na koncu za kar 63% zmanjšale telesno težo.

Revolucionarna spoznanja, ki obetajo nove terapije in pristope k zdravljenju, so bila predstavljena tudi na letošnjem srečanju organizacije <xml></xml>American Association for Cancer Research v Chicagu.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji