Ženska.si ti predstavlja enega najslajših in najbolj zdravilnih sadežev te jeseni.

Privošči si kaki: Vitaminsko bombo za jesenske dni 1 od 2

Kitajski sladki sadež

Kaki sicer izhaja iz Kitajske, vendar je razširjen predvsem na Japonskem in je sadež, ki raste na drevesih, ki se dvigajo do višine 7 metrov in višje. V 19. stoletju se je kaki začel saditi tudi v Kaliforniji ter Južni Evropi in je danes eden najbolj zanimivih sadežev, ki pa se ga še vedno zapostavlja.

Kaki ima namreč ogromno vitaminov, mineralov in vlaknin, nujno potrebnih za zdravo telo, poleg tega pa je zanimivo tudi njegovo poreklo, saj spada v družino dreves imenovanih Diospyros, kar v stari grščini pomeni ‘ sadež bogov’. Kaki je po navadi rumeno-oranžne ali temnejše oranžne barve in po strukturi ter velikosti precej spominja na paradižnik. Pod olupkom se skriva zelo mehek sadež z zanimivim, precej sladkim okusom.

Čudežne sestavine kakija

Kaki ni le sladek in sočen, temveč ima tudi veliko koristnih učinkovin, je zelo nasiten, ter je nizko kaloričen, saj 100 gramov kakija vsebuje okoli 80 kalorij. Bogat je s številnimi antioksidanti, med njimi galokatekini in ketekini, ki preprečujejo vnetja in infekcije, ter s kislino betulin, ki preprečuje nastanek tumorjev. Kaki vsebuje tudi veliko vitamina C, enega najbolj znanih branilcev imunskega sistema, železo, ki je nujno potrebno za zdravo kri, ter kalcij, fosfor itd.

Skrivnostni sadež je bogat s kompleksom vitamina B, saj v njem najdemo folno kislino, tiamin oziroma vitamin B1, ki krvni sladkor pretvarja v energijo, ter B2, enega ključnih elementov normalnega delovanja metabolizma. To pa še ni vse, saj je ena od sestavinb tudi vsestranski vitamin A, ki je nujen za zdravje številnih organov in tkiv: oči, zob in kosti, za gladko kožo, reproduktivni sistem itd. Ker pa ima kaki kar nekaj sladkorja, ni preveč priporočljiv za prekomerno težke osebe, izogibajo pa naj se mu tudi sladkorni bolniki.

Kako kaki izboljša zdravje?

Prav zaradi vsega omenjenega je kaki izjemno priporočljiv za uživanje, saj z njim lahko:

-   izboljšaš zdravje zob in dlesni ter preprečiš njihovo krvavitev

-   zaradi močnega delovanja proti prostim radikalom lahko s pomočjo kakija izgledaš mlajša, koža pa bo bolj mehka

-   izboljšaš učinkovitost vsrkavanja železa

-   okrepiš imunski sistem med občutljivim prehodom v jesen, ko obstaja višja verjetnost za prehlade

-    kaki preizkusiš kot diuretik

-     okrepiš delovanje pljuč in srca, saj nekateri pravijo, da je še boljše, kot zaužiti eno jabolko na dan, zaužiti en kaki na dan

Nasvet za nakup in shranjevanje

Obstaja nekaj različnih vrst kakija, pri čemer sta glavni vrsti fuyu, čvrsti ter sladki sadež, ter hayhiya, ki je koničasto oblikovan in zelo oster, dokler ni popolnoma zrel.

Če si kaki želiš zaužiti kmalu po nakupu, je bolj primeren takšen mehkejše sorte, sicer pa ga lahko spraviš v hladilnik ali celo zamrzneš, ne da bi izgubil okus.

Ideje za uživanje kakija

Kaki je odličen kot samostojni sladki prigrizek ali kot ena od sestavin sadne solate. Iz njega lahko narediš tudi odlične sladice, lahko pa ga uporabiš kot eksotično prilogo h kosilu, npr. k piščančji solati.

Ženska.si pa ti ponuja enostaven in zelo okusen recept, sicer zelo priljubljen v Ameriki, ki bo zagotovo všeč tudi otrokom.

Privošči si kaki: Vitaminsko bombo za jesenske dni 2 od 2

Odličen kakijev puding

Potrebuješ:

-        4 majhne skodelice navadne moke, lahko kakršnekoli

-        1 čajna žlička jedilne sode

-        1 čajna žlička pecilnega praška

-        pol žličke soli

-        1 žlička cimeta

-        1 skodelica belega sladkorja

-        1 skodelica rjavega sladkorja

-        3 stepena jajca

-        2 skodelici mleka

-        2 in pol skodelici kakija, zmletega v kašo

-        6 jedilnih žlic stopljenega masla

Priprava:

Pekač predhodno segrej na okoli 150 stopinj, nato v skledo nasuj moko, jedilno sodo, pecilni prašek, sol, cimet, beli ter rjavi sladkor in jih dobro premešaj.

V drugi skledi stepi jajca ter jim dodajaj mleko, dokler ne dobiš gladke, tekoče mešanice. Vanjo počasi vlivaj zmes iz prve sklede, torej moko ter druge sestavine, in dodajaj kakijevo kašo, pri čemer ves čas močno mešaj, na koncu pa dodaj še stopljeno maslo. Sestavine položi v pečico in peči približno eno uro, pred postrežbo pa puding ohladi in po želji dekoriraj.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji