Priznani slovenski strokovnjaki so spregovorili o tem, kakšna je najučinkovitejša zaščita pred soncem in na kaj vse moramo biti pozorni.

6 resnic o najučinkovitejši zaščiti pred soncem 1 od 1

Poleti se ne izpostavljaj soncu med 11. in 15. uro. (Photoxpress)

Kaj moraš vedeti o zaščiti pred soncem?

Na predavanju, ki sta ga v Ljubljani organizirala Lifestyle natural in Center Prehranske Terapije, so priznani slovenski strokovnjaki odgovorili na ključna vprašanja o najučinkovitejši zaščiti pred soncem ter pomembnosti pravilne prehrane in pijače v poletnih dneh. Hkrati so opozorili na nevarnost kožnega raka, ki je v zadnjih letih v porastu. Zbrali smo ključna dejstva.

1. O melanomu

Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med, predstojnica Dermatovenerološke klinike:

Pri izpostavljanju soncu, smo izpostavljeni UVA in UVB žarkom, ki povzročajo nastanek kožnega raka. Število novih primerov melanoma se je v letih od 2002 do 2007 početvorilo. Zelo pomembno je, v kateri fazi je melanom odkrit. Rizični dejavniki so vpliv sončnih žarkov, znamenja na koži, ki so atipična, predhodni melanomi.

2. O ustrezni uporabi sončne kreme

Branko Pirš, dr. med., specialist dermatovenerolog iz Dermacentra Ljubljana:

Najboljša zaščita pred soncem je zaščita z oblačili. Kremo za zaščito potrebujemo vedno – ko gremo v službo, na sprehod, na kolo, na počitnice v gorah, na morju. Popolnoma se odsvetujejo solariji. Napake, ki jih najpogosteje delamo so, da, ali nimamo kreme, kremo imamo, vendar se ne namažemo ali pa da se namažemo premalo. Kateri zaščitni faktor bomo izbrali, je najbolj odvisno od fototipa kože, od UV indeksa in od časa izpostavitve soncu, vendar naj ne bo manjši od 15.

3. O izbiri zaščitnih sredstev

Mag. Liljana Zwittnig Čop, mag. farmacije iz Lekarn Ljubljana:

Pri zaščitnih sredstvih je pomembno zlasti to, iz katerih sestavin so narejeni. Pomembno je, da navodila za uporabo natančno preberemo, prav tako pa da izberemo izdelke zaščitne faktorje z manj konzervansov in stabilizatorjev, čeprav konzervansi v manjši količini morajo biti.

4. O najnovejših izsledkih raziskav sredstev za zaščito pred soncem

Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije :

Največ napak se pri proizvajalcih sončnih krem pojavljajo zaradi neprimernih oznak na embalaži (ni navodil za uporabo), hkrati ni pravilnega zapisa, ali so vodoodporne ali ne.

5. O spremljanju certifikatov sončnih krem

Nina Mažar iz Sanolaborja:

Držati se moramo certifikatov, kot so BDIH, Eco cert in podobnih. Da se zavarujemo pred kemični filtri, uporabljajmo kakavovo in karitejevo maso ter kokosovo, oljčno in jojobino olje. Če pa vas sonce preveč opeče, si pomagajte s kumaricami, skuto, šentanjževim oljem ali alojo.

6. O hrani in pijači poleti

Štefan Sraka iz Izobraževalno-razvojnega centra zdravega prehranjevanja:

Ker nam sonce po eni strani da veliko energije, po drugi pa jo odvzema, v vročih poletnih mesecih uživamo veliko lahke hrane, ne smemo pa pozabiti na tekočino, predvsem vodo. Preveri še, kakšna je priporočljiva hrana pred sončenjem.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji