Bliža se prvi september in marsikateri otrok doživlja neznosen strah pred začetkom šole. Kako strah odpraviti? Ženska.si ponuja rešitev.

Kako pri otroku odpraviti strah pred začetkom šole? 1 od 1

Prepoznajte simptome strahu pred začetkom šole pri svojem otroku

Strah pred začetkom šole se pojavi ob koncu meseca avgusta, kaže pa se lahko kot preprosta zaskrbljenost, lahko pa ima tudi resnejše vidne simptome. Otroci, ki doživljajo strah pred pričetkom šole, pogosto tarnajo nad bolečinami v trebuhu, ki jo včasih spremlja tudi bruhanje. Nekateri doživljajo tudi prebavne motnje, nočne more, občutke panike in pogoste glavobole. Kako strah odpraviti?

1. Prisluhnite otroku

Če ste pri svojem otroku prepoznali strah pred začetkom šole, ga spodbujajte, da o njem spregovori. Nikar ne prezrite njegovih težav. Čeprav se vam morda zdijo majhne in veste, da bo z otrokom čez čas vse v redu, so v njegovem srčku te skrbi neznosno breme, ki ga sam ne zna rešiti. Nad njegovimi skrbmi ne zamahnite z roko, temveč poiščite način, da jih skupaj odpravite. Največkrat gre za strah pred neznanim, strah pred pričakovanji učiteljev in strah pred zapuščanjem domačega okolja.

2. Strah spremenita v veselo dogodivščino

Da bo strah manjši, se lahko z otrokom odpravite do šole, ki jo bo obiskoval, in si jo malce oglejta. Če je le možno stopiti v šolo, se sprehodita tudi po njeni notranjosti, kjer poskusita poiskati razred, jedilnico in garderobo, kjer se bo vaš otrok zadrževal. Takšen ogled bo malčku šolo približal in bo odstranil element neznanega.

3. Otroka spomnite na njegove prijatelje

Brez dvoma bo otroku lažje, če ga boste spomnili, da imajo njegovi prijatelji in sošolci verjetno enake občutke. S tem mu boste pokazali, da v doživljanju prvega šolskega dne ni sam in da mu bo lažje, ko bo ponovno zagledal svoje prijatelje iz šolskih klopi.

4. Spomnite ga, da bo ob koncu prvega dne vse lažje

Otroku dajte vedeti, da bo občutek, ki ga doživlja, verjetno trajal le do konca pouka na prvi šolski dan, saj se že prvi šolski dan stvari postavijo na svoje mesto. Otrok bo do takrat že seznanjen z novim urnikom in verjetno tudi z novimi učitelji, zato bo vedel, kaj pričakovati v prihodnje, kar bo ublažilo njegov strah pred neznanim.

5. Naj se otrok nečesa veseli

Malčku ponudite nekaj, česar se bo lahko na prvi dan šole veselil. Obljubite mu majhno nagrado po končanem prvem dnevu pouka, kot je recimo obisk slaščičarne ali kina, da bo lažje prebrodil naporen dan. Tega vam seveda ni potrebno početi prav vsak dan, dovolj bo le, če mu na tak način olajšate prvi september.

6.  Kljub vsemu naj otrok ne izostaja od pouka

Kot omenjeno, otrok bo strah pred prvim dnevom šole verjetno doživljal kot izjemno zaskrbljenost in nepopustljivo bolečino v trebuhu. Otroku kljub vsemu izmerite vročino in se prepričajte, da ne gre za simptome kake bolezni, a pomembno je, da zaradi zaskrbljenosti ne ostane doma. Če se le da, naj gre v šolo, saj bo bolečina ob koncu pouka izginila. Nekateri starši otroku pod takšnim pritiskom dovolijo izostati od pouka, vendar s tem se njegova agonija le podaljšuje, soočanje s strahovi pa se odlaša. Enak strah bo otrok doživljal tudi čez en teden. Pomembno je, da ga premaga, če le simptomi niso prehudi. V slednjem primeru obiščite zdravnika.

7. Na otrokove stiske se odzovite pripravljeno

K otrokovim stiskam lahko pripomorete tudi sami, če uberete napačno reakcijo. Poskusite ostati mirni in otroku ne izkazujte še svojih skrbi, saj se bo tako njegov nemir le še povečal. Tudi sami se pozanimajte o poteku šolskega leta, da boste imeli pripravljene odgovore na otrokova vprašanja.

8. Skušajte ohraniti stabilen vsakdan

Strah pred začetkom šole delno izvira tudi iz dejstva, da prav to otroku predstavlja neko novost in spremembo vsakdana. Potrudite se, da vse ostalo v njegovem življenju poteka stabilno in ne uvajajte tudi sami kakih pretiranih novosti. Njegov strah lahko zmanjšate tudi tako, da mu vsako jutro pripravite zajtrk, ga objamete in ga ljubeče odpravite od doma.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji