Aktualna analiza rojstev na Kitajskem je potrdila, da ženske v slabih časih oziroma v času krize rojevajo več deklic kot fantkov.

(Photoxpress)

Kadar ženske stradajo, pogosteje rojevajo deklice

Kadar ženske stradajo, pogosteje rojevajo deklice. Tako je pokazala nova študija in s tem potrdila načeloma sicer že poznano povezavo med spolom novorojenčka ter zdravstvenim oziroma telesnim stanjem bodoče mamice. Študija na to temo je bila objavljena v strokovnem magazinu »Proceedings of the Royal Society B«, podatki pa so bili pridobljeni na podlagi analize rojstev otrok na Kitajskem med in po času velike lakote med letoma 1959 in 1961.

Ob koncu petdesetih let prejšnjega stoletja se je Kitajska odločila za masivno podporo industrijske produktivnosti, s čimer je želela pospešiti gospodarski razvoj. Razvojni program je spodletel, država je zapadla v krizo, med katero je zaradi lakote umrlo preko 30 milijonov ljudi.

V analizo vključenih preko 310.000 Kitajk

Shige Song iz newyorškega Queens College and Cuny Institute of Demographic Research je pri svoji analizi poskušal odgovoriti na vprašanje, ali je lakota premaknila razmerje med spoloma novorojenih otrok. V ta namen je uporabil nacionalne podatke ankete, v okviru katere je preko 310.000 kitajskih žensk, starih med 15 in 67 let, odgovarjalo na vprašanja v zvezi z njihovo nosečnostjo in porodom. Analiza je pokazala nenaden padec rojstev fantkov od aprila 1960 dalje. Oziroma z drugimi besedami:mamice, ki so postale noseče okoli julija 1959, so večinoma rodile deklice.

Razlogi za povišan odstotek deklic znanstvenikom neznani

Čeprav je dokazano, da ženske v času krize in zaradi lakote rodijo več deklic, ostaja razlog za ta pojav nerazložen. Poleg tega študija ni uspela pojasniti, ali se več ženskih zarodkov razvije že takoj ob začetku nosečnosti, ali moški zarodki in plodovi zaradi slabega zdravstvenega stanja matere redkeje preživijo. Prav tako ostaja odprt evolucijski pomen. Ena izmed hipotez pa vendarle pravi, da so deklice v osnovi manj zahtevne in tako laže preživijo slabe čase kot fantki.

Pravilna prehrana še kako pomembna!

Kakor koli že, ne glede na razloge za povečano število rojstev deklic v časih krize in vsa vprašanja, ki jih študija pušča odprta, ostaja nespodbitno dejstvo, da mora bodoča mamica med nosečnostjo še posebej paziti na prehrano in svojemu še nerojenemu otroku tako ponuditi najboljšo možno zaščito.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji