Ne glede na to, ali je nosečnost dobra ali slaba novica, bi jo gotovo rade ugotovile čimprej. Preverite, kateri so zgodnji znaki nosečnosti!

Foto: Thinkstock

Nekatere ženske vedo, da so noseče, že ob samem spočetju, druge šele po izostanku menstruacije, nekaj pa je celo takih, ki nosečnosti ne ugotovijo vse do poroda. Na nosečnost kaže več znakov, ki so lahko včasih zelo neopazni ali pa jih zamešamo z drugimi zdravstvenimi stanji. Med zgodnje znake nosečnosti prištevamo naslednje simptome:

1. Izredno in šibko krvavenje

Kakšen teden po spočetju se zarodek pritisne ob steno maternice, kar lahko povzroči blago krvavenje. Vzrok krvavenja pa je lahko tudi drugje, v spremembah pri jemanju kontracepcijskih tabletk, v infekciji, v izrastkih na maternici ali jajčnikih itd.

2. Napetost v prsih

Teden ali dva po spočetju pride do sprememb v dojkah – lahko postanejo bolj občutljive na dotik (predvsem bradavičke), lahko so boleče in se povečajo. Vsi isti znaki pa so lahko tudi del predmenstrualnega simptoma.

3. Izostanek menstruacije

Ta znak imamo za najbolj očiten znak nosečnosti, a ne pomeni nujno tega, kar dobro vedo dekleta, ki imajo težave s slabokrvnostjo ali prenizko težo. Pri nosečnosti pa izostanek menstruacije nastopi 4 do 5 tednov po spočetju, ko se zarodek vsidra v maternično steno, zato ta ne razpade in se ne izloči v obliki menstruacije.

4. Bruhanje in/ali jutranja slabost

Ta znak nosečnosti nastopi med drugim in osmim tednom nosečnosti, vendar ne pri vseh ženskah enako – nekaterim med nosečnostjo sploh ni slabo, drugim je slabo to celo obdobje. Krivec je progesteron, ki vpliva na zmehčanje mišic maternice, vendar pa hkrati mehča tudi mišice želodca, zato nosečnica težje zadržuje hrano v njem.

5. Utrujenost

Utrujenost je pogost znak nosečnosti, ki je prisoten že od prvega tedna. Telo mora kar naenkrat delati za dva, zato nosečnice potrebujejo več počitka, nekatere bi lahko ves čas spale. Kot z ostalimi znaki je tudi s tem tako, da je lahko posledica veliko drugih zdravstvenih stanj.

6. Bolečine v hrbtu

Tudi bolečine v hrbtu so eden od zgodnjih znakov nosečnosti in so posledica tega, da se telo pospešeno pripravlja na novo stanje in na rast zarodka. Še enkrat več pa je to tudi pogosta zdravstvena težava žensk med menstruacijo, tudi bolečina je identična.

7. Pogostejše uriniranje

Zaradi hormonskih sprememb, in ker se telo čisti strupov, boš na začetku nosečnosti veliko večkrat morala na stranišče, kot hodiš običajno. Ta simptom je lahko tudi znak vnetij.

8. Napadi lakote po določeni vrsti hrane

Močno hrepenenje po določeni vrsti hrane ali nenadno navdušenje nad čudnimi kombinacijami živil, je prav tako lahko znak nosečnosti. Napadi lakote po določeni vrsti hrane že tako pomenijo, da telesu nečesa primanjkuje, še bolj očitno pa se ti manjki kažejo v nosečem stanju.

Zgodbe o ženskah, ki niso vedele, da so noseče, morda res zvenijo neverjetno, a dejstvo je, da so zgodnji znaki nosečnosti zelo težko določljivi, saj močno spominjajo na druge zdravstvene težave ali pa na stanje pred menstruacijo. Včasih ženske simptome kar avtomatično pripišejo drugim vzrokom, saj znaki nosečnosti dejansko niso tako enoznačni, še posebej jih ženske rade pripišejo čemu drugemu v primerih, ko si nosečnosti ne želijo. Edini način, kako zagotovo vedeti, ali si noseča, je test oziroma pregled pri ginekologu.

In če ugotovite, da ste noseče? Preverite, kako si olajšati porod.

 


Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji