Hoja je najbolj naravno in predvsem najbolj enostavno gibanje, ki poskrbi za zdravje celotnega telesa.

Zakaj je hoja tako koristna za zdravje? 1 od 1

Hoja prinaša številne pozitivne učinke za zdravje (Photoxpress)

Redna hoja ima številne pozitivne učinke na naše duševno in telesno zdravje

Hoja je povsem naravna in varna rekreacija, ki jo lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli. Zanjo ne potrebujemo drage opreme ali posebne dvorane, temveč zgolj čas in predvsem voljo. Redna hoja izboljšuje tako duševno kot tudi telesno zdravje, saj krepi prav vsako mišico na telesu, pri tem pa sklepov ne obremenjuje. Poleg tega telo po tridesetminutni hoji prične z izločanjem serotonina, hormona sreče, in endorfinov ter tako v veliki meri prispeva k dobremu in veliko manj stresnemu počutju. Zaradi sproščanja napetosti pa hoja ugodno vpliva tudi na spanec.

Kakšna hoja je pravilna?

Prvo pravilo hoje je vsekakor povezano s posameznikovo kondicijo. To pomeni, da moramo hoditi tako hitro, kot lahko, ne da bi bili pri tem zadihani. Cilj hoje namreč ni zadihanost temveč koordinirano gibanje v skladu z vašimi telesnimi sposobnostmi. Pomembno je predvsem kako hodimo. Tu gre namreč za pokončno držo in odriv noge, ki se giblje od stopala preko pete na prste, gibanje nog pa morajo aktivno spremljati tudi gibi rok. Da hodimo pravilno, lahko še posebej čutimo v zadnjem delu stegenskih mišic in na mišicah zadnjice. Da bi bila hoja udobna in sproščujoča, pa je potrebna tudi primerna, športna obutev, ki se stopala dobro oprime in telesu nudi zadostno oporo.

Za rekreacijsko hojo so najbolj primerne gozdne ali poljske poti ter različni parki. Vsak človek se v naravi sprosti in nadiha svežega zraka, kar pomaga pri preživljanju vseh strestnih in napetih trenutkov. Vsem tistim, ki imajo težave z ravnotežjem in gležnji, pa se za hojo priporoča povsem ravna podlaga, saj je tam nevarnost za poškodbe gležnja veliko manjša.

Kako hoja koristi našemu zdravju?

Hoja ima na naše zdravje zelo velik vpliv, saj lahko z redno rekreacijo poskrbimo za kondicijo, in hkrati zmanjšujemo verjetnot za srčno-žilna obolenja v starejših letih. Hoja namreč ugodno vpliva na prekrvavitev telesa in krepi srce, poleg tega pa lahko samo trideset minutna aktivnost, ki poteka trikrat dnevno, znižuje krvni pritisk. S hojo lahko uspešno tudi hujšamo in vzdržujemo telesno težo, saj spodbuja presnovo in delovanje črevesja, poleg tega pa krepimo in oblikujemo mišice. Te sčasoma postanejo veliko bolj prožne in predvsem močne. Hoja spodbuja tudi pravilno razporeditev kalcija v kosteh in pomaga graditi kostno maso, kar zmanjšuje verjetnost za razvoj osteoporoze, ki je med ženskami prisotna v veliki meri. Ker pomaga pri pravilnem delovanju pljuč, pa izboljšuje tudi dihanje.

Čim več opravkov skušajte opraviti peš

Odlična motivacija in skoraj obveza za vsakodnevne sprehode so predvsem psi, zanje pa potrebujete tudi veliko prostega časa. Če slednjega nimate, skušajte telesno aktivnost ohranjati na svojem delovnem mestu. Tako namesto dvigala uporabite stopnice, za manjše opravke pa se namesto avta poslužite svojih nog. Zanimivo je, da smo se zaradi nenehnega hitenja in nestrpnosti, spontane hoje že skoraj tako odvadili, da se povsod zapeljemo z avtomobilom, namesto da bi se za nekaj metrov sprehodili in hkrati poskrbeli tudi za svoje telo.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Komentarji