V hitrosti prebave se skriva velik del odgovora, zakaj je vaša soseda bolj vitka, čeprav vsak dan je sladoled.

 

Foto: Thinkstock

1. Zajtrkujte!

Neštete študije so pokazale, da so ljudje, ki redno zajtrkujejo, vitkejši. Prebavo namreč z zajtrkom zbudite, zato lahko prične kuriti kalorije. Seveda morate izbrati pravi zajtrk: izognite se maščobam, ki vas upočasnijo, pa še sitosti je hitreje konec. Sezite raje po polnozrnatih žitnih jedeh, ki imajo veliko vlaknin. Sadni muesliji z jogurtom, ržen kruh s skutinim namazom, zelenjavna omleta s polnozrnatim kruhom so najboljša izbira.

2. Jejte večkrat na dan!

Čeprav se morda sliši protislovno, a več obrokov dnevno bo držalo vaša prebava ves čas „v akciji“. Seveda morajo ti obroki biti primerno manjši. Najbolje bo, da pri vsakem obroku pojeste tudi nekaj beljakovinskega, saj beljakovine tudi pospešujejo prebavo. 10-35% kalorij naj bi bilo iz beljakovin. Poleg mesa, jajc in sira ne pozabite tudi na oreške in stročnice.

3. Pridelajte si mišice!

Mišice pokurijo več kalorij kot maščobno tkivo. Ni vam treba postati mišičnjak, da bi pospešile prebavo. Že dva 15-minutna treninga z utežmi na teden naj bi prinesla zadovoljive rezultate. 10 ponovitev, na katere se koncentrirate, je vrednih več kot 30 ponovitev, izvedenih brez koncentracije. Vadbi dodajte intervalni trening, torej intervale zelo intenzivne, hitre vadbe. Če recimo tekate, dodajte 30-sekundni šprint vsakih 5 minut teka.

4. Privoščite si dovolj spanja!

Če spite na noč samo 4 ure ali manj, se vaša prebava upočasni, ker ve, da mora prihraniti energijo. Potrudite se, da boste dovolj spali. Izogibajte se vadbi 2-3 ure pred spanjem, saj vas preveč zbudi. Pred spanje si privoščite sproščujočo kopel ali berite kaj lahkega (ne službenih stvari, študijske literature ali grozljivih romanov!).

5. Najdite čas za sprostitev!

Čeprav naj bi bili stresni hormoni odpiralci maščobnih celic, pa je kronična preplavljenost telesa s stresnimi hormoni škodljiva, saj naj bi se maščobne celice pod tem vplivom povečale in bile torej sposobne shraniti več maščobe. Najdite torej način, kako se sprostiti: sprehod v naravi, ukvarjanje z ljubljenčki, pisanje dnevnika, jogijske asane – kar vas pač sprošča in veseli! Ta korak sicer ni neposredno povezan s pospeševanjem prebave, je pa vsekakor bistven, če želite v rezultatih pospešene prebave uživati.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji