Preveri, zakaj ne shujšaš, pa čeprav telovadiš in se odrekaš hrani!

10 razlogov, zakaj nikakor ne moreš shujšati! 1 od 1

Preveri, zakaj ne moreš shujšati, pa čeprav telovadiš in skoraj ne ješ! (PhotoXpress)

1. Nimaš dovolj mišic

Več mišic ko imaš, več kalorij porabiš. Moški imajo več mišic, zato si lahko na dan privoščijo več kalorij. Ne glede na to, kaj počneš, mišice pokurijo več kalorij kot maščoba, pa četudi spiš ali bereš.  To ne pomeni, da moraš postati bodibilderka, vsekakor pa moraš v svojo vadbo dodati vaje za moč: dviguj uteži ali pa delaj „z lastno težo“; tudi navadne sklece, trebušnjaki in počepi gradijo mišice.

2. Krivi so geni

Ja, drži, in ne, to ni izgovor za to, da ne narediš ničesar! Če sta oba starša predebela, je 50% – 90%  maščobe gensko pogojene. Zato je za 10% do 50% težje shujšati, vendar pa ne obupaj. Pogosto so krivi vzorci vedenja in razmišljanja, ki jih prav tako „podedujemo“, zato delaj tudi na tem, da jih spremeniš.

3. Staraš se

Metabolizem se z leti upočasni, za to pa je kriv tudi sedeči način življenja, ki mu podležemo v odrasli dobi (in vse bolj mu podlegajo vse mlajši ljudje!). Začni se gibati – pa ne le v fitnesu, ampak tudi kar tako; vsakič se sprehodi do avtomata za vodo, hodi po stopnicah namesto z dvigalom, v službo se odpelji s kolesom, skuhaj zahtevno večerjo… Ta „nenamenska“ aktivnost lahko pokuri kar 350 kalorij dnevno ali 2/3 čokolade – to je pa kar precej, mar ne? Kot že omenjeno, mišice kurijo kalorije, zato si jih pridelaj, saj bo metabolizem takoj hitrejši.

4. Predelana hrana „zmede“ hormone

V evoluciji je telo razvilo startegije, s katerimi se je spopadlo z lakoto oz. stradanjem, ko je hrane primanjkovalo. V prebavilih nastaja okoli dva ducata hormonov, nekateri spodbujajo apetit, drugi pa ga zmanjšujejo, predelana hrana in sedeči način življenja pa jih, če poenostavimo, zmedejo. Za premagovanje lakote se najej nizkokaloričnih jedi, ki dajo občutek sitosti: brokolija, korenčka, stročjega fižola…

5. Jemlješ zdravila

Zdravila za sladkorno bolezen, depresijo, visok pritisk, hormonska kontracepcija itd. lahko vplivajo na težo. Nekatera med njimi vzbujajo apetit, druga pa telo spodudijo k skladiščenju maščobe. Sami od sebe seveda ne moremo prenehati jemati zdravil, zato se z zdravnikom posvetuj, ali obstaja druga različica zdravila oz., ali lahko zmanjšaš odmerek zdravila.

6. Podcenjuješ kalorije in porcije

Če že preračunavaš kalorije, se prepričaj, da jih na pravi način, saj si z napačnim izračunom lahko narediš več škode, kot če o kalorijah sploh ne razmišljaš, ampak slediš občutku. Na spletu lahko najdeš več strani, ki ponujajo lestvice in merske enote za porcije. Navadi se odmerjati manjše porcije.

7. Ko ješ, ne razmišljaš o hrani

Veliko ljudi ima to slabo navado, da med obroki berejo ali gledajo TV. Najslabše je pred televizijo jesti „prigrizke“, ki so vedno mastni in zelo kalorični. To slabo navado lahko premagaš z upoštevanjem pravila: vedno jej za mizo in iz krožnika, z vsem zavedanjem, kaj ješ.

8. Prikrajšaš se za VSE dobrote

Če imaš zelo dolgo seznam stvari, ki jih ne smeš jesti in se sploh ne moreš spomniti, kdaj si nazadnje pojedla tortico ali kos pice, obstaja velika verjetnost, da boš vsak čas popustila in se s „prepovedano“ hrano prav nesramno nabasala, češ, da boš z dieto spet začela že jutri… A tako ne gre. To je eden od razlogov, zakaj čudežne diete NE DELUJEJO. Mati Tereza je dejala: „Predlagajte dobre stvari in slabe bodo izginile same od sebe.“ Enako velja za zdravo hrano, ki je dobra za tvoje telo. Namesto, da si obsedena s tem, česa vsega ne smeš jesti, se raje osredotoči na to, kar lahko ješ. Če lahko z zadovoljstvom jš zdrave stvari 90% časa, se svet ne bo podrl, če ostalih 10% ješ stvari, ki za hujšanje niso najboljše. Če si torej zaželiš kosa pice, si ga pač privošči.

9. Delaš preveč izjem

Zdi se ti, da ves čas paziš na to, kaj poješ, razen, ko greš na večerjo, ko ima sin rojstni dan, ko imaš pms, ko si na počitnicah … Vse te izjeme pa močno sabotirajo tvoje hujšanje: že ena obilna večerja na teden lahko izniči mala odpovedovanja čez teden. Praznuj drugače kot s hrano in naročaj manjše porcije. Prenehaj z dietami, raje najdi načine, kako zdravo živeti, ne da bi te preganjal občutek prikrajšanosti.

10. Precenjuješ porabo kalorij

Naj te ne zavedejo „odštevalci“ kalorij na fitnes napravah – pogosto kažejo precej večji „minus“ od realnega. Kakor koli, nikakor ni primerno, da se za svoje trdo delo v fitnesu nagrajuješ s hrano!

Preberi, kako lahko v petih korakih pospešiš svojo prebavo in metabolizem!

Pridruži se najboljši družbi žensk tudi na Facebooku!

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Komentarji