Privlačnost ženskega vonja in obraza je odvisna od menstrualnega cikla, so pokazale raziskave. Preveri, kdaj smo najbolj privlačne.

Foto: Thinkstock

Med mesečnim menstrualnim ciklom, ki traja od 23 do 35 dni, v povprečju pa 28 dni, se v ženskem telesu zgodijo fiziološke spremembe, ki jih nadzoruje reproduktivni hormonski sistem, njihov namen pa je pripraviti žensko na možnost zanositve.

“Zanimalo nas je, ali se vonj ženskega znoja pod pazduhami spreminja glede na različna obdobja menstrualnega cikla,” je dejal vodja raziskave, Jan Havlieek iz oddelka za antropologijo pri praški univerzi. “Da bi to ugotovili, smo skupino žensk zaprosili, da 24 ur pod svojimi pazduhami nosijo bombažne krpice.”

Vonj so zbirali na bombažnih krpicah

Ženske v raziskavi se niso smele tuširati, uporabljati parfumov ali deodorantov, jesti pikantne hrane, kaditi, piti alkohola ali uporabljati hormonskih kontracepcijskih sredstev, kot je na primer kontracepcijska tabletka. Telesni vonj so zbrali v treh fazah – menstrualni (v času menstrualne krvavitve), folikularni (med zadnjim dnem menstruacije in začetkom ovulacije), in lutealni (v času plodnosti).

Intenzivnost in privlačnost vonja ravnokar uporabljenih bombažnih blazinic je ocenjevala skupina 42-ih moških, na podlagi njihovih mnenj pa so raziskovalci ugotovili, da je moškim najbolj privlačen vonj ženske med zadnjim dnem menstruacije in začetkom ovulacije.

(Thinkstock)

Ženska najlepše diši pred ovulacijo

Menstrualni cikel je razdeljen v štiri obdobja, začne pa se s prvim dnem menstruacije, ko se maternična sluznica (endometrij) odlušči in iztisne kot menstrualni izloček oziroma krvavitev. Po vsaki menstruacijski krvavitvi se maternična sluznica zadebeli in tako pripravi maternico na oskrbo oplojenega jajčeca in nosečnost. V folikularni fazi dominantni folikel v jajčniku (ovarium), ki vsebuje jajčece (ovum), zraste in se pripravi na ovulacijo, do katere pride najpogosteje štirinajsti dan ciklusa. Takrat eden izmed jajčnikov sprosti jajčece , od tega trenutka dalje pa ženska vstopi v plodno fazo, ko obstaja možnost oploditve sproščenega jajčeca z moškim semenčecem (spermijem).

Jajčece propade 24 ur po ovulaciji in ni več sposobno oploditve, semenčece pa propade v 48-72 urah. Tako so v vsakem menstrualnem ciklu štirje plodni dnevi, v katerih lahko pride do oploditve: trije dnevi pred ovulacijo in en dan po ovulaciji. Če se jajčece po ovulaciji ne oplodi, se maternična sluznica spet izloči skupaj z neoplojenim jajčecem in celoten cikel se ponovi.

Ženski obraz je pred ovulacijo privlačnejši

Havlieek pa je ugotovil še nekaj – od obdobja menstrualnega cikla je odvisna tudi privlačnost ženskega obraza. Moški so namreč bolje ocenili slike žensk pred ovulacijo, kot po njej. Raziskovalci so z rezultati zadovoljni, njihov cilj pa je odkriti kemične sestavine, ki so dogovorne za spremembo vonja žensk med menstrualnim ciklom.

Čeprav bi večina moških potrdila, da vonj nima bistvenega vpliva na njihovo spolno poželenje, so Havlieek in njegovi kolegi odkrili, da se jim zdi najbolj privlačen in najmanj močan ženski vonj v folikularni fazi, to je med koncem menstrualne krvavitve in ovulacijo. Najmanj privlačen in najbolj intenziven vonj pa naj bi ženske po mnenju sodelujočih v raziskavi imele v času menstruacije. ”Do sedaj se je domnevalo, da je ovulacija pri ženskah prikrita in da ni nikakršnih sprememb glede njene privlačnosti med menstrualnim ciklom, naša raziskava pa je dokazala ravno nasprotno,” je dejal Havlieek. Do istih rezultatov sta prišli tudi dve drugi raziskavi, katerih rezultati pa so vprašljivi, saj sta za vzorec vonja uporabili ženske majice, na katerih so bile vonjave iz različnih virov.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

V katerem obdobju menstrualnega cikla smo najbolj privlačne?

V katerem obdobju menstrualnega cikla smo najbolj privlačne? 1 od 1 Foto: Thinkstock (Thinkstock)
(X)

O orgazmih žensk se je skozi zgodovino postavilo toliko mitov, toliko verskih prepričanj in toliko zgodovinskih nadlog, da je težko pogledati skozi vse. Dejstvo pa ostane: orgazem je pravica vsake ženske.

Preberite si še

Komentarji