Raziskava, ki jo je v več državah za Eli Lilly izvedla družba SKIM Healthcare, je pokazala, da je 16 odstotkov udeležencev globalne študije že uporabilo zdravilo za motnjo erekcije.

Motnja erekcije je tudi ženska zadeva 1 od 1

Pri motnjah erekcije je najpomembnejši odkrit pogovor med vama.

Ista raziskava je bila opravljena tudi v Sloveniji, aprila letos, ugotovitve pa kažejo, da je v Sloveniji zdravilo za zdravljenje motnje erekcije uporabilo le 8 odstotkov sodelujočih.  Raziskava je tudi pokazala, da je 21 odstotkov tistih, ki so že uporabili zdravilo za motnjo erekcije, to kupilo prek spleta. Glede na to, da je v Sloveniji zdravilo za motnjo erekcije možno kupiti le na recept, obstaja velika možnost, da so tista, ki so naprodaj prek spleta, ponarejena. Glavni razlog za nakup zdravil prek spleta je občutek sramu, pri tem ni večjih razlik med globalno študijo (74 odstotkov) in to, izvedeno v Sloveniji (76 odstotkov).

Spontanost v spolnosti je pomembna za vse

Spontanost je pomembna na začetku partnerskega odnosa, tako kot tudi kasneje, v dolgoletni partnerski vezi. Zato je razumljivo, da si partnerji želijo spontanosti tudi v spolnosti. Raziskava, ki je bila aprila izvedena v Sloveniji, je pokazala, da partnerji spolne aktivnosti ne načrtujejo vnaprej – kar 92 odstotkov. Prav tako večini parov tudi ni pomembna ura in dnevi v tednu, ki jih namenjajo spolnosti. Vseeno pa jih ima, sodeč po raziskavi, največ spolne odnose ob sobotah (66 odstotkov) in v večernih urah (15 odstotkov med 18. in 22. uro in 21 odstotkov med 22. in 2. uro). Čeprav Slovenci nimajo najljubšega letnega časa za spolne odnose, je poletje vseeno nekoliko bolj priljubljeno. V povprečju imajo Slovenci spolne odnose 1,6 tedensko (globalno povprečje je 1,7 na teden). Pogostost je nižja s starostjo. Med 34 in 45 letom je povprečje višje (1,9), po 60. letu upade, a v povprečju ostaja enkrat tedensko.

Motnja erekcije povzroča napetost v odnosih

Spontanost v spolnosti najpogosteje ovirajo pomanjkanje časa, stresen vsakdanjik in zdravstvene težave. Med slednjimi je motnja erekcije najpogostejši zdravstveni vzrok za težave v spolnosti. Kar 73 odstotkov moških in 68 odstotkov žensk se strinja, da motnja erekcije povzroča napetosti v odnosu. »Motnja erekcije ne vpliva samo na spolno življenje partnerjev, ampak na njun celoten odnos, saj spolnost zadovoljuje tako čustvene kot fizične potrebe partnerjev. V veliko odnosih motnja erekcije povzroča skrhano zaupanje med partnerjema, še posebej zato, ker moški, predvsem zaradi sramu,  težko govorijo o tem,« pojasnjuje Irena Rahne Otorepec dr. med. specialistka psihiatrije, ki se ukvarja z zdravljenjem težav na področju spolnosti.

Ker je moške sram spregovoriti o težavah z motnjo erekcije, tudi redko posegajo po zdravilih, kljub temu, da to slabi partnerski odnos. V Sloveniji je samo 8 odstotkov vprašanih moških že uporabilo zdravilo za motnjo erekcije. Najpogostejši vir informacij o težavah v spolnosti je splet (37 odstotkov), sledijo knjige (20 odstotkov) in revije (19 odstotkov). Podobni rezultati so se pokazali tudi v drugih državah, kjer je internet prav tako najpomembnejši vir informacij, sledijo pa knjige in revije. Kot vir informacij o težavah v spolnosti se pojavljajo zdravniki v 7 %, zakonec oziroma partner v 11 %, pri terapevtih pa informacije o spolnih težavah išče le 2 % vprašanih.

Ni razlogov za sram

Sram je glavni razlog za to, da moški zdravila za motnjo erekcije naročijo prek spleta. Kar 76 odstotkov se jih namreč strinja, da se z naročilom zdravil po spletu izognejo sramu, ki bi ga doživeli v lekarni. Med tistimi, ki so že jemali zdravilo za motnjo erekcije, jih je 21 odstotkov zdravilo kupilo prek spleta. Toda prim. mag. Igor Bizjak iz Splošne bolnišnice Celje svari pred tovrstnimi nakupi: »Zdravila za zdravljenje motnje erekcije so na voljo le na recept in v Sloveniji se zdravila na recept lahko izdajo izključno samo v lekarnah. Če jih boste naročili reko spleta, tvegate, da boste namesto pravih prejeli ponaredke. To pa je pri zdravilih velik problem, saj se vam bo zgodilo, da zdravila ne bodo učinkovala oziroma bodo celo škodila vašemu zdravju.«

Namesto kupovati zdravila prek spleta, bi morali moški z motnjo erekcije obiskati zdravnika. Raziskava pa je pokazala, da je 15 odstotkov moških sram o tem spregovoriti z zdravnikom. A Bizjak pravi, da bi morali narediti to, kar je že storilo 13 odstotkov vprašanih, in sicer iti do zdravnika in se o tem pogovoriti. »Urologi se vsakodnevno srečujemo s pacienti, ki imajo težave v spolnosti. Prav tako se s pacienti pogovarjajo in tudi zdravijo motnjo erekcije splošni zdravniki. Zato ni razloga, da bi bilo moške strah spregovoriti o tem z nami. Na voljo imajo veliko zdravil. In ta študija tudi potrjuje naša opazovanja, da je spontanost v spolnosti velikega pomena. Zdravljenje motnje je v večini primerov uspešno in povrne partnerjem življenje, ki so ga imeli pred pojavom motnje.«

Partnerji bi se morali pogovarjati o spolnosti  

Čeprav je motnja erekcije neprijetna tema za pogovor vsakega moškega, bi se o tem morali pogovoriti s svojimi partnerkami. »Ne samo, da podpora partnerke pomeni boljše rezultate pri zdravljenju, ampak pogovor o tem krepi sam partnerski odnos. Partnerji, ki se na splošno več pogovarjajo o skupnem odnosu in življenju se bodo prej pogovorili tudi o temah, povezanih s spolnostjo. Podobno, kot se partnerji skupaj soočajo z vsemi pomembnimi vidiki njunega odnosa, bi morali biti sposobni pogovoriti se tudi o temah, ki se tičejo spolnosti,« pravi Irena Rahne Otorepec dr. med. specialistka psihiatrije, ki se ukvarja z zdravljenjem težav na področju spolnosti. »Če moški ne povejo svojim partnerkam za motnjo erekcije, se ženske velikokrat počutijo krive za težave v spolnosti in si izogibanje spolnosti s strani partnerja razlagajo kot da niso več privlačne ali pa da jih partner vara.«

V odnosih, kjer se partnerja ne pogovarjata o spolnosti, verjetno pogosteje uporabljata izgovore, da se spolnosti izogneta. V Sloveniji se večkrat izgovarjajo ženske, kot moški. Največkrat se sklicujejo na zdravstvene težave -  53 odstotkov žensk in 38 odstotkov moških. Najpogostejši izgovori so utrujenost (79 odstotkov), bolečine v sklepih (13 odstotkov), glavobol (11 odstotkov), bolečine v mišicah (11 odstotkov). Moški sumijo, da partnerke pogosteje uporabljajo izgovore. Da partner oziroma partnerka uporablja izgovore v izogib spolnosti, jih sumi 34 odstotkov vprašanih moških iz Slovenije in 14 odstotkov žensk. Več kot 48 odstotkov moškim se ne zdi, da se za izgovori skrivajo težave, medtem ko tako meni samo 19 odstotkov žensk. Najpogostejši vzroki za uporabo izgovorov pa so zdravstvene težave (29 odstotkov), čustvene težave (23 odstotkov) in nezvestoba (4 odstotki).

O raziskavi

Raziskavo je za družbo Eli Lilly and Company na vzorcu 13.063 moških (60 odstotkov) in žensk (40 odstotkov), starih 34 let ali več, spletno izvedla družba SKIM Healthcare. Vprašalnik je bil sestavljen iz 24 vprašanj na teme, kot so trenutno spolno vedenje, spoprijemanje s težavami na področju spolnega zdravja ter uporabljanje in kupovanje zdravil za motnjo erekcije. Sodelujoči v raziskavi so bili iz 13 držav. V vsaki državi je sodelovalo najmanj 1.000 oseb. Države so: Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Južna Koreja, Kanada, Mehika, Portugalska, Romunija, Švica, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike. Aprila 2012 je bila raziskava izvedena tudi v Sloveniji na vzorcu 1.006 moških (60 odstotkov) in žensk (40 %).

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji