Vse o spremembah, ki se pojavijo na izcedku in o tem, kako prepoznati obolenja, ki do tega privedejo.

Vaginalni izcedek: Kdaj je čas za preplah? 1 od 1

Majhna količina izcedka je znak naravnega procesa čiščenja, ki se dogaja v vagini. (Photoxpress)

Na splošno o vaginalnem izcedku

Vaginalni izcedek je tekočina oziroma malce gostejša snov, ki se izloča skozi vaginalno odprtino. Majhna količina izcedka je znak naravnega in normalnega telesnega procesa vaginalnega čiščenja. Količina in vrsta izcedka se spreminjata od ženske do ženske, nanju pa vpliva tudi menstrualni cikel. Sprememba v sestavi (nenavaden vonj ali barva) ali pa že sama prisotnost izcedka, kot posledice nadraženosti, je lahko tudi znak vnetja.

Kaj lahko privede do izcedka?

Vaginalne stene in maternični vrat imajo žleze, ki proizvajajo majhno količino tekočine, ki pomaga ohranjati čistočo vagine. Ta, normalni vaginalni izcedek, je tipično čist ali mlečno bele barve in nima neprijetnega vonja. Številne infekcije pa lahko povzročijo spremembo v količini, konsistenci, barvi in vonju. Te vključujejo bakterijsko vaginozo, ki je posledica neuravnovešenega bakterijskega stanja v vagini, trihomoniazo, ki se prenaša s spolnimi odnosi, gonorejo, klamidijo in glivično vnetje. Trihomoniaza, gonoreja in klamidija so spolno prenosljive bolezni, medtem ko vaginoza in glivično vnetje nista prenosljiva s spolnimi odnosi. Vaginalna krvavitev se razlikuje od vaginalnega izcedka.

Določeno obolenje lahko prepoznamo po izcedku

Izcedki se lahko pojavijo v različnih barvah, od sivega, rumenega, zelenkastega do mlečno belega, lahko pa imajo tudi neprijeten vonj. Simptomi in lastnosti tekočine bodo odvisni od vzroka, ki sproži izcedek. Bakterijska vaginoza navadno povzroči redek in sivo-bel izcedek, ki ga pogosto spremlja neprijeten vonj, ki spominja na vonj rib. Penast in rumeno-zelenkast izcedek z močnim vonjem je ponavadi posledica trihomoniaze. To ponavadi spremlja tudi neprijeten občutek med spolnim odnosom ali uriniranjem in srbečica. Gonoreja bo povzročila pekoč občutek med uriniranjem in rumenkast izcedek, spolovila pa bodo rdeča in otekla. Enake simptome ima klamidija. Glivična okužba prinaša gost in bel izcedek, ki je podoben skuti. Navadno je izcedek brez vonja, stranski in tudi redkejši simptomi pa so lahko pekoč občutek ali bolečina.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Priporočljivo je, da poiščeš zdravniško pomoč vsakič, ko opaziš spremembo v izcedku ali pa imaš še kake druge simptome, kot so bolečina in srbeč občutek na območju spolovil. Včasih je lahko sprememba v izcedku tudi posledica menstrualnega ciklusa, zato pri opazovanju sprememb upoštevaj, da sama najbolje poznaš svoje telo in boš brez dvoma začutila, ko ti želi povedati, da nekaj ni v redu. Zdravljenje oziroma odpravljanje izcedka je odvisno od tega, kaj ga povzroča in vključuje bodisi antibiotike, injekcije, svečke idr.

Kako si pomagaš sama?

Glivično obolenje se lahko zdravi tudi z zdravili brez recepta, vendar pa ponavadi način zdravljenja predpiše zdravnik. Medtem ko nekateri svetujejo izpiranje vagine, ga mnogi zdravniki močno odsvetujejo, saj lahko poruši bakterijsko ravnovesje v vagini, ki ima sama sposobnost čiščenja. Pri trihomoniazi, gonoreji in klamidiji je pomembno, da zdravniški pregled opravi tudi partner, saj bi v nasprotnem primeru utegnil partnerico ponovno okužiti. Pomembno je, da zdravljenje z antibiotiki opraviš do konca, četudi simptomi v tem času že izginejo.

Kako omenjene težave preprečiti?

Ključnega pomena je prakticiranje varnega in predvsem higienskega seksa, priporočljiva pa je tudi uporaba bombažnega spodnjega perila in mil, ki niso preveč agresivna, temveč narejena posebej za higieno intimnih predelov.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Komentarji