V temi tega tedna pripravljamo recepte za kosilo za 5 evrov za štiričlansko družino. Najprej poskusite slastne trgance s čebulo in kislo smetano.

KOSILO ZA 5 EVROV: Trganci s čebulo in kislo smetano 1 od 1

Trgance lahko pripravimo iz bele ali temne moke.

Maja Perme nam je poslala recept za kosilo štiričlansko družino za 5 evrov. Ga boste preizkusili?

Sestavine za trgance s čebulo in kislo smetano:

- 0,5 kg bele moke (namenska bela moka: 0,89 eur – Mercator)
- ščepec soli (1kg morska sol: 0,25 eur – Spar, S-Budget)
- malo vode
- čebula (1 kg: 0,99 eur- Mercator)

- kisla smetana (220g: 0,37 eur – Spar, S-Budget)

Če vse te sestavine seštejemo, pride znesek 2,50 eura, tako vam ostane denar še za pripravo na primer zeljne solate in korenčkove juhe. 

Priprava trgancev s čebulo in kislo smetano:

Iz moke, soli in vode (dodamo lahko tudi jajce) j zamesimo testo. V kolikor je zmes pregosta, dodamo malo vode. Moko dodajamo tako dolgo, da dobimo testo, ki ga lahko lepo trgamo. Zavremo vodo, ki ji dodamo malo soli in malo olja. Zmanjšamo plin in počasi trgamo testo v vodo. (Če imate voljo in čas lahko testo tudi razvaljate in ga narežete z nožem ali testo oblikujete z modelčki za piškote). Kuhamo kakšnih 8 minut oz. dokler trganci ne priplavajo na površje.
Medtem na drobno narežemo čebulo in jo na žlici olja prepražimo. Dodamo kislo smetano, malce soli in popra, in dobro premešamo. Dodamo trgance, ki smo jih pred tem odcedili in vse skupaj dobro premešamo.

S čim še lahko pripravimo trgance?

Po želji lahko kislo smetano nadomestimo s praženim kislim zeljem (1kg kislega zelja: 0,59 eur- Mercator), kakšno zelenjavno omakico (1kg zelenjavne omake v Lidlu: 0,95 eur) ali pa smetani dodamo še 2 veliki žlici zaseke, ocvirkovega namaza ali pa 4 rezine zdenka sira (topljeni sir v lističih Milfina: 1,29 eur- Hofer), ki se lepo raztopi.

Pošljite nam svoje recept za kosilo za pet evrov

Če ste dvomili, da je mogoče kosilo za 4 ljudi skuhati za 5 eurov, imamo za vas dokaz, da je to mogoče. Pa ne samo to, kot vidite, je mogoče okusno kosilo za 4-člansko družino skuhati še z manj kot toliko denarja. 

Če imate tudi vi kakšen super recept za kosilo za 5 eurov za 4-člansko družino, nam ga prosim pošljite na urednistvo@zenska.si. Vaših izvirnih receptov bomo zelo veseli in zagotovo tudi tisti, ki si več težko privoščijo!

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Ker je pomlad sezona špargljev, smo za ljubitelje te okusne zelenjave pripravili recept, s katerim boste popestrili vaš jedilnik!

Preberite si še

Komentarji