Kdaj je sploh primernejši čas za branje, kot leni počitniški poletni dnevi in večeri?

Dnevi so daljši, trenutke na plaži in v senci ali na terasi hotela pa se včasih najlepše zapolni v družbi knjige. Mnogi ljudje se dopusta veselijo tudi zato, da se bodo takrat dodobra nabrali knjig, ki jih skozi leto zaradi preveč obveznosti zanemarjajo. Mi pravimo: knjiga je orožje (za boljše počutje), vzemite jo v roko takoj! Predstavljamo uredniški izbor naj 10 knjig za še lepše počitnice.

1. Christina Hopkinson: Kup navlake pod stopnicami

Huronsko, če že ne skoraj hialuronsko čtivo! Knjiga, ob kateri se pošteno narežimo in vsaj ženske za hip pomislijo, hej, ta tip je pa isti nemarnež, kot moj mož/fant/partner. Mary je prepričana, da med njo in organiziranim domom stoji ena sama ovira: ime ji je Joel in z njim je poročena. Čeprav tega sploh ne ve, ima Joel samo še šest mesecev časa, da dokaže, da njegove dobre lastnosti odtehtajo slabe. Če ne, bo… Dnevnik Bridget Jones za generacijo poročenih – tako pravijo temu romanu, ki je letos ‘obvezno domače branje’!

2. Arto Paasilinna: Prikupna struparka

Fantastična knjiga, ki smo jo prebrali na dušek! Finski pisatelj Arto Paasilinna je pri Slovencih izjemno priljubljen. Dedu za petami, Zajčje leto, Gozd obešenih lisic, Srečni človek – to je samo nekaj del odličnega pisatelja, ki se zna prikupiti z neumorno duhovitostjo, kančkom sarkazma in ironije. Prikupno struparko je Paasilinna napisal sicer že 1988., a je šele letos doživela prevod v slovenščino. Pa zgodba? Vdova Linnea Ravaska živi na videz idilično življenje v rdeče pobarvani leseni hiški, obdani s cvetočim vrtom. Toda vsak mesec, ko prispe pokojnina, jo obišče pastorek Kauko s pajdaši, ki so pravi rogovileži, večina pa jih ima na vesti tudi umor in rope. Kauko ustrahuje babico in ji pobira denar, a ta se odloči, da temu naredi konec. A šele potem, ko jim Linnea pokaže vraga, se kriminalna tolpa zaveže, da bo starko zlepa ali zgrda spravila s sveta. Kdo bo zmagal?

3. Harlan Coben: Ne povej nikomur


David Beck z ženo Elizabeth ob tihotnem jezeru praznuje obletnico njunega prvega poljuba. David in Elizabeth sta skupaj odraščala, se prvič poljubila pri dvanajstih in postala nerazdružljiva. Zdaj sta se kot mlada zakonca vrnila na kraj prvega poljuba. A romantični konec tedna ob jezeru se sprevrže v tragedijo, ko Elizabeth ugrabijo in umorijo. Morilca ujamejo in obsodijo, a David ne more preboleti izgube. Osem let pozneje, na dan obletnice ženine smrti, David dobi elektronsko sporočilo s frazo, ki sta jo poznala le on in Elizabeth. Toda tega ne sme povedati nikomur … Nadvse napeto branje, ki ga ne boste želeli spustiti iz rok do zadnje strani.

4. Wolf Haas: Vreme pred 15 leti


Nemec poljskega rodu Vittorio Kowalski zadnjih petnajst let spremlja vreme v daljni avstrijski vasi. Za vsak dan pozna nihanja temperature, količino padavin in sončnih minut. S čudaškim znanjem zmaga v kvizu Stavimo, da …? . Njegove strasti si nihče ne zna razložiti. Vendar v tej vasi oddajo gleda mlada ženska, ki plahega moškega po petnajstih letih prepozna. Sin dopustnikov Vittorio in domačinka Anni sta skupaj preživljala poletja, dokler ju ni pri 15-ih ločila nesreča. Roman je prejel prestižno literarno nagrado z utemeljitvijo, da je Haas iz literarne refleksije razvil izvrstno novo obliko romana in tako ovrgel mnenje, da je bilo v literaturi že vse narejeno in doživeto. Mojstrsko.

5. Alessandro Baricco: Ta zgodba


Nov odličen roman znanega italijanskega pisatelja, ki se ukvarja z začetki avtomobilizma v Evropi. Baricco je po izobrazbi filozof in muzikolog in skozi roman nas melodično popelje preko petih tematskih poglavij z uverturo in epilogom. V uverturi se bralec seznani z utrinki z velike avtomobilske dirke Pariz-Madrid leta 1903, zloglasne zaradi takrat nesluteno doseženih hitrosti nad 100 km/h in mnogih smrtnih žrtev  med vozniki, gledalci in naključnimi mimoidočimi, ki so le okamenelo obstali, ko je nad njih pridrvela neznana jeklena pošast. V prvem poglavju spoznamo dečka Ultima, ki sicer ni glavni, je pa stalni junak, katerega  kronološko spremljamo skozi roman. Njegov oče v začetku stoletja sanja o avtomobilih in o tem, da bi ustanovil avtomobilsko delavnico v rodnem Piemontu, kar mu tudi uspe. Nato se Ultimo znajde v klavnici prve svetovne vojne, na soški fronti, in je tovariš vojaka, ki ga le nekaj dni po preboju pri Kobaridu ustrelijo zaradi dezerderstva. V naslednjih poglavjih spoznamo še v Ultima zaljubljeno Jelisaveto, mlado rusko plemkinjo, ki na begu pred revolucijo išče zatočišče v Ameriki.

6. Rok Klančnik: Trinajsti apostol


Pozabite na Da Vincijevo šifro! Tukaj je knjiga slovenskega avtorja, literarni prvenec nekdanjega odličnega novinarja in sedaj visokega funkcionarja v slovenskem turizmu, Roka Klančnika. Roman je ‘turistični triler’, ki bralca popelje od Balija do Malija. V prehajanju od občega do intimnega se prepletajo tri aktualne teme: svetovni terorizem, vprašanje  boga  in  ateizma  ter  ljubezen  kot  osnovna rdeča nit. Ta narekuje tempo dogajanja med glavnim junakom in skrivnostno žensko, ki je še kako vpeta v  nenavadne  teroristične  napade  po  vsem  svetu. Glavni junak Gaj dela v Barceloni in na eni od službenih poti sreča Anjelico, znanko iz študentskih let in aktivno članico Apostolske cerkve. Ko se zapleteta v razmerje, Gal začne spoznavati, da je Apostolska cerkev vse prej kot običajna verska organizacija. Za ljubitelje kriminalk in avanturističnega čtiva.

7. Stacy Schiff: Kleopatra


Nova resnica o Kleopatri prihaja izpod peresa Pulitzerjeve nagrajenke, ki nam razkriva, da Kleopatra ni bila le očarljiva zapeljivka, temveč tudi podjetna ženska, ki je znala spretno izkoristiti svoje darove za sklepanje političnih odločitev in vojaških zvez. Če mislite, da veste dovolj o eni najslavnejših žensk vseh časov, se motite. Stacy Schiff nam to dokazuje. Življenjepis temelji na zgodovinskih dejstvih in opozarja na številne mite in legende, ki so se s tisočletji napletli okrog Kleopatre, a nimajo resnične podlage.

8. Jon Ramussen: Izsanjati svoj svet v resničnega


Če ‘plažno’ čtivo ni za vas in si želite bolj poduhovljenih lekcij, vzemite na dopust knjigo Izsanjati svoj svet v resničnega. Vsi ljudje na planetu že vplivamo na svetovne (kolektivne) sanje, namerno ali ne, če to vemo ali pa ne. Ta knjiga pa nas vodi v bolj zavestno ter namerno vizijo, preko katere lahko skupaj močneje, svobodneje, bolj radostno izsanjamo svoj svet v resničnega.

9. Kerstin Gier: Za vsako rešitev se najde težava


Romani Kerstin Gier so čudežno zdravilo proti slabi volji. Ob tem romanu se bosta krohotala tako ona kot on. Preverjeno! Gerri je sama sebi največja ovira v življenju. Človek si namreč zlahka povsem uniči življenje in to celo pri neuspelem poskusu, da si ga vzame. Gerri se v najlepših letih odloči za konec življenja in je v poslovilnih pismih vsem, ki jih pozna, zelo iskrena in žaljiva. Vendar pa ji samomor z uspavalnimi tabletami in vodko ne uspe, tako, da mora živeti z bremenom izpovedane iskrenosti na plečih. Pa vendar, ko gre vse narobe, ji zapleti nepričakovano prinesejo srečo in ljubezen, nad katerima je že obupala.

10. Susan Elizabeth Phillips: Košček sreče


Susan Elizabeth Phillips je izjemno uspešna ameriška pisateljica. Njene knjige so že petkrat dobile nagrado za najboljši ljubezenski roman leta, avtorica je prejela tudi dve ugledni priznanji za življenjsko delo. Njene zgodbe so duhovite in polne nepričakovanih zapletov. Mlada vdova Rachel se po moževi smrti znajde na cesti s petletnim sinom, pokvarjenim avtom, prazno denarnico in slovesom škandalozne preteklosti. Vrača se v domače mesto, v katerem ni dobrodošla. Vseeno ji uspe najti zaposlitev pri čednem Gabrielu, ki se je po smrti žene umaknil iz življenja in si želi samo, da bi ga pustili pri miru. Moški, ki je pozabil nežnosti, sreča žensko, ki nima kaj izgubiti… Bosta skupaj našla košček sreče?

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji