Škodo, ki jo lasem povzročijo jesensko-zimski meseci, lahko preprečiš s pravilno nego, ki jo tvoji lasje potrebujejo že danes.

Tvoji lasje jeseni potrebujejo posebno nego 1 od 1

Za sijoče lase tudi v hladnejših mesecih poskrbi z različnimi maskami (Photoxpress).

Kako jesensko zimski čas vpliva na lase?

Hladno in suho vreme, ki ga prinese jesensko zimski čas, zlahka pusti svoje posledice na laseh, kadar ti ne dobivajo primerne nege. Pojavi se lahko prekomerno izpadanje las, prhljaj in razcepljene konice, lasje pa postanejo suhi in krhki. Prav zato je dobro, če svoje lase tudi v tem letnem času primerno zaščitiš s primerno pričesko, vlažilno nego in morda tudi kakim prehranskim dopolnilom.

Las ne umivaj s prevročo vodo

V jesensko zimskem času ne pretiravaj z umivanjem las. Priporočeno jih je umivati enkrat do dvakrat na teden. Pri tem ne uporabljaj pretirano vroče vode, saj ta lasišču poruši naravno floro, izsuši lase in povzroči prhljaj ter izpadanje las. Lase umivaj z blagim šamponom, ki naj bo hranljiv in vlažilen, ne pozabi pa tudi na masažo lasišča med šamponiranjem.

Uporabi balzam

Za nego las v jesensko zimskem času uporabi balzam, ki bo lase oskrbel s primerno hranljivo ali vlažilno nego ter tako zmanjšal izsušenost las. Uporabi balzam, ki vsebuje esencialne maščobne kisline, saj te lase dodobra oskrbijo z vlago.

Masaža z olji

Lase lahko vsake toliko časa razvajaš tudi z različnimi olji, ki bodo poskrbela za zdravje las in lasišča. Masaža lasišča izboljša cirkulacijo krvi na glavi, kar ojača lasni koren in tudi sam las. Za masažo lahko uporabiš olje jojobe, kokosovo olje ali olivno olje.

Domače vlažilne maske za lase

Za zdravje las lahko poskrbiš tudi z maskami, ki jih lahko izdelaš kar sama doma, za kar potrebuješ le nekaj sestavin iz svoje kuhinje. Mnoge ženske prisegajo na masko iz olivnega olja, rumenjaka in medu, zelo enostavna za izdelavo pa je tudi maska iz banane in mandljevega olja. Banano le pošteno zmečkaš in ji dodaš 3 do 4 kapljice olja ter pustiš na laseh delovati 30 minut, nato pa jo izpereš.

Izogibaj se toplotni obdelavi las

Če je le možno, se izogni likanju las in sušenju s sušilnikom, saj boš s tem lasem le še dodatno odvzela vlago, katere jim v jesensko zimskem času že tako ali tako primanjkuje. V primeru, da se sušilniku vseeno ne moreš izogniti, si priskrbi takšnega, na katerem lahko sama nastaviš toploto zraka, ki naj bo seveda čimbolj mila. Izogibaj se tudi trajni, kodralniku in pretiranemu barvanju.

Lase zaščiti pred mrzlim vremenom in vetrom

Za izhode v mrzlem in vetrovnem vremenu si priskrbi pokrivalo, najsi bo to kapa, klobuk ali pa le svilen šal. To bo namreč lasem preprečilo neposreden stik z vplivi takšnega vremena. Če rada nosiš volnene kape, imaš verjetno težave z naelektrenostjo las, ki pa se jo da odpraviti z »anti-frizz« izdelki ali silikonskimi geli, kremami ter serumi.

Prehrana naj bo bogata z vitamini in proteini

Za zdrave lase lahko v jesensko zimskem času poskrbiš tudi s pravilno prehrano, ki naj bo obogatena s sadjem, zelenjavo ter vitamini A, C in E ter različnimi vitamini B, ki bodo izboljšali strukturo las. Privošči si tudi hrano, obogateno s proteini, recimo sojine izdelke, stročnice, oreščke, in meso, saj takšna hrana neguje lase. Posebno vlogo pri zdravju las ima vitamin B12 in B7 oziroma biotin, ki ga najdemo v cvetači, pivskem kvasu, lososu, bananah in jajcih.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji