Preveri, katere so tiste sestavine v kremah proti gubicam, ki dejansko lahko zabrišejo sledi staranja.

Katere so nujne sestavine dobre kreme proti gubicam? 1 od 2

Ni vsaka krema proti gubicam dobra krema. (Photoxpress)

Retinol

Prva sestavina, ki jo mora vsebovati dobra krema proti gubicam je retinol. Gre za najbolj čisto obliko izmed vseh živalskih ekstraktov vitamina A. Retinol je odličen pomočnik pri obnavljanju in pomlajevanju vseh tipov kože, saj poskrbi za napeto polt in tvorbo kolagena, ki je nujen predpogoj za elastičen in zdrav videz kože.

Poleg glajenja gub je koristen tudi v boju proti aknam in kožnim nepravilnostim, z njim pa je mogoče izboljšati tudi poškodovano kožo, npr. takšno, ki je izsušena in lisasta zaradi pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom. Rezultati uporabe retinola se pokažejo po približno 6 mesecih, ker pa gre za sestavino z zelo močnim delovanjem,  dermatologi priporočajo, da kremo nanesete le v količini grahovega zrna.

Hialuronska kislina

Gre za učinkovito sestavino kreme proti gubicam, ki jo v manjši količini vsak dan proizvaja tudi človeško telo, največ pa je najdemo v očeh in sklepih. Njena glavna lastnost so povezana vlakna, ki skrbijo za vlaženje in mehčanje. Njena ključna naloga je izsesavanje vode iz zraka in nato njen prenos v kožne plasti.

Hialuronska kislina je učinkovita pri varovanju kože pred prostimi radikali, ki lahko poškodujejo celice, poleg tega je nujna za prenos vitaminov in mineralov iz kapilar do kožnih por. Tekom staranja telo zaradi poškodb (sonce, onesnažen zrak, nezdrav način življenja itd.) začne izgubljati nivo hialuronske kisline, ki pa jo lahko začnemo vnašati umetno.

Glicerinska kislina

Ta učinkovita sestavina krem proti gubicam, ki jo najdemo v naravnem sladkorju in nekaterih sadnih kislinah, iz naše kože lahko izbriše vidne znake staranja: uvelo polt brez leska, ki pogosto pridobi tudi nekoliko sivkast odtenek, gubice, izsušene lise na koži, itd. Po nanosu glicerin prodre vse do odmrle plasti celic, ki jih postrga s kože.

Po nekaj tednih uporabe kreme s to sestavino, naša polt pridobi svetlejši odtenek in postane mehkejša, vendar bodite previdni. Prevelika količina glicerina, po nekaterih podatkih je to več kot 10% deleža v kremi, lahko deluje preveč agresivno in na občutljivi koži pusti lise, ki spominjajo na sončne opekline. Občasna uporaba kreme ni nevarna, manj priporočljivi pa so pilingi.

Idebenon

Gre za derivat iz koencima Q10, zaradi svojih majhnih molekul, ki učinkovito prodrejo v globje kožne plasti in antioksidantskega učinka, pa je še eden izmed priporočljivih elementov dobre kreme proti staranju.

Gre za dokaj novo umetno snov, ki se v kozmetične namene uporablja šele od nedavnega, ko so testi pokazali, da je učinkovit pri odpravljanju starih vidnih kožnih poškodb in preprečevanju novih. Njegova prednost pred hialuronsko in glicerinsko kislino pa je ta, da je precej bolj nežen do kože.

Katere so nujne sestavine dobre kreme proti gubicam? 2 od 2

Preverite sestavine, preden kupite kremo proti gubicam. (Photoxpress)

Niacinamid

Nianicinamid je izvleček iz vitamina B3, ki ima številne navdušujoče lastnosti: pomaga pri razstrupljanju telesa, pomirja razdraženo kožo in izničuje posledice opečene kože, poleg tega pa celo pomaga pri tvorbi melanina. Učinkovit je pri zdravljenju aken, primeren pa je tudi za zelo občutljivo kožo.

Nekatere študije so pokazale, da pripomore k tvorbi ceramidov, naravne kožne zaščite, prav tako kožo oskrbi z vlago, kar je zelo pomembno pri vsaki kremi proti gubicam.

Vitamina  C in E

Prvi je odličen spodbujevalec tvorjenja kolagena, prav tako odlično pripomore k zbledevanju rjavih sončnih peg. Pomembno je vedeti, da je potrebno vse izdelke, kapsule ali kreme z vitaminom C, dobro zapreti, saj je njegov učinek precej manjši, če ga izpostavimo zraku.

Vitamin E ima podobne lastnosti, poleg tega pripomore tudi k zdravljenju kožnih brazgotin, ter omogoča večjo raztegljivost kože. Je tudi odlično dopolnilo vitamina C, saj še poveča njegovo delovanje.

Peptidi

Gre za krajše verige aminokislin (daljše so proteini oz. beljakovine), ki povečajo proizvajanje kolagena, naravne in najbolj pomembne kožne sestavine, zaradi katere deluje bolj mehka, gubice pa so manj vidne.

V kozmetičnih izdelkih, tudi tistih cenejših, najdete najrazličnejše vrste peptidov, ki so zaslužni za: glajenje globinskih gub, celjenje kože, ki je poškodovana zaradi preteklih agresivnih postopkov, še posebej zanimivi pa so trenutno neuropeptidi, ki naj bi delovali podobno kot botoks.

UV filtri

Nujna sestavina vsake kreme proti sončenju in dobrih pripravkov krem proti gubicam. Poškodbe od sonca kožo še hitreje vidno postarajo, zato je nujno, da jo vsakodnevno zaščitimo pred sončnimi žarki. Uporaba krem z UV filtri je močno priporočljiva tudi za mlado kožo, pametno pa si je omisliti tudi vazelin za ustnice z UV zaščito.

UV filtri preprečujejo prodor ultravijolične sončne svetlobe skozi kožo, pred nakupom pa se prepričajte, da krema vsebuje zaščito pred UVB žarki (te povzročajo vidne opekline in razdraženo kožo) in UVA žarki (ki prodrejo globje v kožo in lahko povzročijo celo poškodbe DNK).

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji