Skupaj z nagrajenko naše nagradne igre smo se udeležili Male šole poslovnega oblačenja.

Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 3 od 7 Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 4 od 7 Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 5 od 7 Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 6 od 7 Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 7 od 7 Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 1 od 7 Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 2 od 7

Neža Kodre, ena od dveh srečnih izžrebank, ki se je udeležila Male šole poslovnega oblačenja, ki jo je organizirala naša strokovnjakinja za stil Jerneja Agić, je študentka predšolske vzgoje. O tem, kako se je razveselila novice, da je bila izžrebana, nam je povedala: “Prvič sem slišala, da tako svetovanje sploh obstaja in takoj sem pomislila na to, da bi bilo zanimivo slišati mnenje strokovnjaka o tem, kako se oblačim oziroma kako svoj poslovni stil še izboljšati. Na tak način bi dobila nek občutek, kaj je tisto, kar mi pristoji, kaj je primerno in kakšen vtis dajem s svojimi oblačili.” Neža nam je še zaupala, da je prvič dobila občutek, kakšen vtis na ljudi naredimo s tem, kako smo oblečeni, ko je pred časom pred sošolci na fakulteti in profesorjem predstavljala seminarsko nalogo. Za to priložnost se je še posebej uredila in že z minimalno spremembo je povzročila, da jo je okolica začela drugače dojemati.

Imidž je zelo pomemben!

Nežino ugotovitev je potrdila Jerneja Agić: “Obleka in imidž je tisto, s čemer lahko upravljamo in damo neko sporočilo. Kadar imamo stik s strankami, imamo razgovor za službo ali želimo napredovati, je imidž zelo pomemben. Brez imidža si sveta ne moremo predstavljati in to je tisto, kar nas pritegne, da nekaj opazimo, vidimo, slišimo in bistveno pri vsem tem je to, da to na koncu tudi kupimo. Ljudje namreč ves čas nekaj prodajamo. Najprej prodajamo sebe in če bomo delovali kredibilno in kompetentno, bomo stranko prepričali, da kupi našo idejo, naš produkt.”

Pomembno je, kaj sporočamo s svojo obleko

Naš poslovni imidž mora biti imidž profesije, ki jo zastopamo. Tako ljudje vedo, kaj lahko pričakujejo. Pri razgovoru za službo je zelo pomembno, kako si videti, ker ne glede na to, kaj odgovarjaš, ljudje tega ne bodo slišali, če jih ne boš prepričala s svojim zunanjim videzom. Menda 55 % šteje telesni del, torej videz, 38 % glas in samo 7 % tisto, kar dejansko poveš, pravi Agićeva. Zelo je pomembno, da sta naša verbalna in neverbalna komunikacija usklajeni, barva pa mora biti prilagojena tudi naši naravni barvitosti. Barva, ki jo nosimo, mora poudariti našo energijo in dati neko svežino. Sicer pa je žensko poslovno oblačenje ne sme biti frfrasto, romantično, polno volančkov, rožic in pentelj. Treba je nakazati resnost, profesionalnost, ampak še vedno ženstvenost.

Barve so v poslovnem svetu zelo pomembne

Vedno kombiniramo barve, ki so skupaj v barvnem krogu, če pa želimo izstopati, izberemo barve, ki so si nasproti. Vedno naj v naših oblekah prevladuje tista barva, ki jo je tudi v naravi več. Na našo naravno barvitost vplivajo naša barva kože, las in oči. Spomladi in jeseni prevladujejo tople barve, to so barve tistega letnega časa. Pomladne barve so sveže, tople in žive, jesenske barve so barve, ki izgubijo svoj sijaj, poleti prevladujejo svetlejše in hladne barve, pozimi pa intenzivne, hladne barve. Neža je povedala: “Letos mi je zelo všeč temno modra barva. Tudi sicer imam raje temnejše barve, recimo bordo rdečo ali pa temno zeleno, ki je tudi moja najljubša barva.”

Vsaka barva ima svoje sporočilo

Najprej opazimo barve, obleko in govorico telesa. Rdeča barva je dinamična, dominantna in daje vodstveni vtis. Modra je sicer barva komunikacije, ampak hkrati avtoritativna in ustvarja neko distanco. Svetlo modra barva, ki je zelo primerna za poslovne ženske, izraža ženstvenost in nežno eleganco. Rumena barva pomeni razvoj, napredek, pozitivnost, toda ker znajo žive barve v prevelikih količinah delovati že negativno, naj bodo v tej barvi samo kakšni dodatki. Z zeleno barvo ustvarjamo avtoritativni vtis. Vijolična barva je barva veličine in pomembnosti, v kombinaciji s črno pa ustvarja močen vtis. Oblečeni v oranžno dajemo občutek, da smo ambiciozni, z rjavo barvo pa delujemo dostopno. Pri poslovnem oblačenju se priporoča vsaj en kos v beli barvi, izraža pa pozitivnost, poštenost, in točnost. Zelo se tudi priporoča črna barva v kombinaciji z belo. Če nosimo sivo barvo, delujemo zadržani, toda hkrati nevtralni, kar je primerno predvsem pri pogajanjih.

Analiza barvnega tipa in tipa postave

Jerneja Agić je s pomočjo barvne analize in merjenja telesnih proporcev ugotovila, da je Neža zimski tip in da ima trikotno postavo. Pri tem tipu postave je pomembno, da ne širimo ramen z oblačili in da poudarimo prsi. Neža ne sme nositi velikih ovratnih izrezov, ampak bolj okrogle, široke izreze. Paziti mora tudi, da z oblačili ne dodaja volumna na boke, torej ne sme biti žepov pri strani ali krila z naborki. Neža ima daljši trup in krajše noge, zato dolžina majic ne sme biti daljša od sredine bokov, ker tako podaljšamo trup in skrajšamo noge. Ne sme nositi preozkih in prekratkih hlač, ampak nekoliko širše hlačnice. Kontraste lahko ustvarja z isto barvo v različnih odtenkih, ne sme nositi zaprtih vratnih izrezov, krilo ne sme biti pod koleni. Primerne so hladne in intenzivne barve, med katere vsekakor spadata vijolična in ciklamna.

Dovolj je že majhna sprememba

Neža je še povedala, da na Malo šolo oblačenja ni prišla s pričakovanji, ampak je pozitivno presenečena, česa vsega se je naučila: “Glede barv sem bila prepričana, katere so mi všeč oziroma katere mi pristajajo, veliko pa sem se naučila glede dolžin, kako kaj poudariti in kako skriti. Zanimivo, kako lahko že majhna malenkost vse spremeni. Pri takem svetovanju tudi spoznaš sebe v drugačni luči, bolj jasno vidiš, kakšen vtis daješ s svojimi oblačili in kaj delaš narobe.” Jerneja Agić pa jo je dopolnila: “Sedaj boš takoj, ko boš nekaj oblekla, vedela, zakaj ti ne pristaja. Veliko lahko naredimo že samo z dolžino oblačil, saj samo par centimetrov lahko pomeni ogromno razliko na bolje ali slabše.”

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja

Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 3 od 7 Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 4 od 7 Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 5 od 7 Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 6 od 7 Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 7 od 7 Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 1 od 7 Udeležili smo se Male šole poslovnega oblačenja 2 od 7
(X)

Preberite si še

Komentarji