Preberite si, kdaj in kako je treba na vrtu obrezovati grmovnice in trajnice.

Obrezovanje na vrtu 1 od 2

Z rednim rezom grmovnic, bomo poskrbeli, da bodo rastline ostale mladostne in bodo vsako leto obilno cvetele (Photoxpress)

Eno od najpogostejših vrtnih opravil je obrezovanje. Na vsakem vrtu lahko najdemo številne grmovnice in trajnice, ki veliko pridobijo z rednim obrezovanjem.

Obrezovanje cvetočih grmovnic

Neobrezani grmi navadno močno olesenijo in nehajo poganjati mlade poganjke, ki nosijo cvetove. Z rednim rezom grmovnic, bomo poskrbeli, da bodo rastline ostale mladostne in bodo vsako leto obilno cvetele. Odstranjevanje starih delov poveča tudi osvetljenost notranjih delov grma, kar bo izboljšalo rast poganjkov v notranjosti grma in izboljšalo prezračenost, s čimer se bo zmanjšala verjetnost razvoja različni bolezni. Pri redčenju poganjkov vsako leto odstranimo približno 1/3 poganjkov, pri čemer začnemo z najstarejšimi. Poleg odstranjevanja poganjkov je priporočeno, da odstranjujemo tudi odcvetele cvetov, kar rastlini prihrani energijo, ki bi jo drugače porabila za razvoj plodov.

Pomlajevanje cvetočih grmovnic

Številne cvetoče grmovnice lahko tudi močno pomladimo. To storimo tako, da vse poganjke porežemo le nekaj cm nad tlemi. Pomlajevanje opravimo zgodaj spomladi še pred začetkom rasti. Pomlajen grm bo ponovno pognal iz osnove in oblikoval mlado rastlino, vendar bomo morali za bujno cvetenje počakati na naslednjo sezono. Pomladitev navadno izvedemo, ko je grm že močno olesenel in v njem prevladujejo stari poganjki, ki poženejo le posamezne cvetove. Pri tem moramo paziti, saj se metoda ni primerna za vse grmovnice. Nekatere grmovnice so v bistvu majhna drevesa in imajo eno samo steblo (npr. nekatere brogovite in trdoleske). Teh grmovnic ne smemo porezati do tal, saj se ne bodo uspešno obrasle. Enako ne smemo pomlajevati tudi rastlin, ki so cepljene na podlago, saj bodo po pomlajevanju pognali le divjaki.

Obrezovanje zelnatih trajnic

Podobno kot grmovnice tudi trajnice pogosto pridobijo z različnimi oblikami obrezovanja. Pri tem pa se obrezovanje trajnic seveda nekoliko loči od obrezovanje grmovnic.
Podobno kot pri grmovnicah tudi pri trajnicah z odstranjevanjem odcvetelih cvetov spodbudimo tvorbo novih cvetov, pri čemer se lahko način obrezovanja pri različnih vrstah trajnic nekoliko razlikuje. Pri ognjenemu dežju in plahtici tako porežemo cvetne poganjke vse do listne rozete, medtem ko pri večini rastlin odrežemo samo odmrli cvet.
Poleg odstranjevanja odcvetelih cvetov poznamo še pinciranje, pri katerem odstranimo rastni vršiček in prvi par listov na steblu. S takšnim rezom pri nekaterih rastlinah kot so npr. rman, astre, hermelika in jetičnik spodbudimo gostejšo rast in bujnejše cvetenje.

Obrezovanje na vrtu 2 od 2

Matevž Likar je strokovnjak za okrasni vrt. Obiščete lahko njegovo spletno stran nacrtujemo.okrasnivrt.com

Trajnicam lahko odstranjujemo tudi cvetne brste. Odstranimo lahko glavni oz. končni cvetni nastavek, kar bo spodbudilo razvoj številnih majhnih cvetov na stranskih poganjkih. V primeru, da odstranimo stranske poganjke pa bomo povečali cvet na glavnem poganjku. To tehniko pogosto uporabljamo na dalijah in potonikah. Brste pa moramo odstraniti še preden se ti začnejo povečevati, saj drugače ne bomo dosegli želenih učinkov.

Zadnje obrezovanje trajnic v sezoni pa služi zgolj urejanju grede, hkrati pa si bomo tako olajšali delo pri zaščiti rastlin pred mrazom. Pri tem moramo paziti do kod bomo rastline porezali. Pri rastlinah, ki imajo brste za nova stebla in liste pod zemljo (npr. potonike) ni nobene nevarnosti, da bi odstranili tudi te. Nasprotno pa moramo pri rastlinah kot so npr.  astre in hermelika paziti, saj se brsti za prihodnjo sezono razvijejo tik nad tlemi. Te rastline moramo porezati nekoliko višje.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji