Predstavljamo ti resnično Trnuljčico – a ne v pravljičnem smislu: Bethany-Rose je namreč spala več kot pol leta skupaj!

Spoznaj čisto pravo Trnuljčico! 1 od 2

Bethany-Rose je prava Trnuljčica, le da nje iz spanca žal ne zbudi niti poljub princa.

Si predstavljaš, da greš spat, nato pa se ne zbudiš naslednje jutri, niti ne naslednji dan, temveč šele čez pol leta?! Točno to se je zgodilo britanski najstnici Bethany-Rose Goodier. Lani novembra je šla – kot običajno – spat, zbudila pa se je šele čez dolgih šest mesecev.

Bethany-Rose spala kar šest mesecev!

Bethany-Rose ima Klein-Levinov sindrom, ki se mu poljudno pravi kar sindrom Trnuljčice. Na svetu je zabeleženih le 1000 primerov te bolezni, zaradi katere je Beth prespala svoj rojstni dan, božič in novo leto. Težave so se začele že nekaj mesecev prej, ko je zjutraj vedno težje vstajala iz postelje in bila kar naprej utrujena, tako da je ves čas hotela samo spati.

Nato pa je nekega dne zaspala in se ni zbudila kar 24 ur. “Zadnje, kar se spomnim, je, da sem spala na kavču, mama pa se je jezila name, ker cele dneve samo spim,” je pripovedovala Beth. Preostanek šestih mesecev sta opisala njena mama in brat, saj se Beth ne spomni ničesar – čeprav je bila bojda po dve uri na dan budna, takrat pa je želela samo jesti nezdravo in redilno hrano.

Med polletnim spancem sicer budna, a v transu

Zaskrbljena mama jo je odpeljala k zdravniku, ki jo je napotil k nevropsihiatru, ki je takoj prepoznal Bethino motnjo, saj je že videl enega pacienta z enakim sindromom. Mami je povedal, da bo Bethany-Rose spala do 22 ur na dan, vmes pa bo v stanju, ki je še najbolj podoben nekakšnemu transu, zato se ne bo zares zavedala sveta okoli sebe.

Bethina mama in fant sta povedala, da je bila v redkih urah, ko je bila budna, povsem spremenjena, drugačen je imela tudi glas, ki je bil še najbolj podoben glasu petletnega otroka. A tako ali tako je spregovorila le izjemoma, večinoma je bila v nekem svojem svetu tudi takrat, ko je bila navidez budna.

Spoznaj čisto pravo Trnuljčico! 2 od 2

Njen fant Adam je ostal z njo navkljub sindromu, tako da se skupaj veselita vsakega dneva, ko je Beth budna.

Nikoli ne ve, kdaj bo spet padla v dolg neprekinjen spanec

Maja letos se je Bethany-Rose končno zbudila, a ker se ni ničesar spomnila, je bila prepričana, da je še vedno november leta 2010. Ko se je počasi začela privajati na šok, je po desetih dneh budnosti zopet padla v globok spanec, ki je tokrat trajal tri tedne. Nato je bila zopet budna nekaj časa, do poletja, ko je mesec in pol prespala, nazadnje pa je njena spalna epizoda v septembru trajala ‘samo’ en teden.

Zaradi sindroma je Beth izgubila kar nekaj prijateljev, morala pa se je tudi izpisati iz študija, saj je prespala ves semester. Letos se je ponovno vpisala na fakulteto in upa, da ji bo tokrat uspelo – saj nikoli ne ve, kdaj in za kako dolgo bo zaspala: za več tedno, mesec ali celo let.

Spremljajte naše objave na Facebooku.

Preberite si še

Komentarji